Search magnifier

חיפוש

חדש באתר: גיליון סוף השנה של 'דיזיינר' - מגזין העיצוב של ישראל. לחצו כאן ברוכים הבאים לאתר אקסטרה המחודש - עדכני ומגוון בשפע כתבות ומאמרים מקצועיים

האם שתיית יין אדום בריאה ללב?

טל קליין שטמפטר מגזין ביו ספטמבר 2019
צילום: shutterstock

רבות נאמר על סגולותיו של היין, במחקרים רפואיים ובשיחות סלון בין משפחה וחברים. הדעה הרווחת, שהצטיירה במרבית המחקרים שנעשו בתחום זה, היא ששתיית יין אדום בכמות קטנה נחשבת כבריאה ומסייעת לפעילות הלב. רכיבי האנטי-אוקסידנטים (נוגדי חמצון) שנמצאים במשקאות אלכוהוליים, ביניהם יין אדום, מסייעים במניעת מחלות לב שגורמות להתקפי לב על ידי העלאת רמת הכולסטרול הטוב (HDL). כמו כן נמצא כי האנטי-אוקסידנטים האלו מפחיתים את רמת הקרישיות בדם, משפרים את תפקוד שכבת התאים בתוך כלי הדם ואף מונעים הצטברות של כולסטרול רע בדפנות העורקים.

האנטי-אוקסידנטים ביין אדום נקראים פוליפנולים. איגוד הלב העולמי פרסם בשנים האחרונות מספר מחקרים בהם נוגד חמצון בשם "רסווטרול" קיבל תשומת לב מיוחדת. הרסווטרול מגיע מקליפות ענבים, מהן מכינים את היין, ומהווה רכיב מפתח ביין האדום אשר מסייע במניעת נזקים לכלי הדם, מוריד את רמת הכולסטרול הרע (LDL) ומונע קרישי דם. קיימים מחקרים המראים כי רסווטרול קשור לרמות נמוכות יותר של מצב דלקתי וקרישיות בדם, חלק מהתסמינים השכיחים הגורמים למחלות לב.

מנגד, יש מחקרים שעדיין לא הצליחו להראות את הקשר בין רסווטרול למניעת מחלות לב, כך שהקשר בין שתיית יין אדום וירידה במקרי התקפי לב אינו ברור לחלוטין. על אף היתרונות שיש ליין אדום, לא מעודדים שתיית אלכוהול לאנשים שאינם שותים כלל, בפרט אם יש במשפחה סיפור של התמכרות לאלכוהול. ארגוני רופאים מרכזיים, כדוגמת איגוד הלב האמריקאי, אינו ממליץ להתחיל לשתות אלכוהול רק כדי למנוע מחלות לב. חשוב להדגיש כי אלכוהול יכול להיות ממכר ועלול לגרום או להחמיר בעיות רפואיות במידה שנצרך בכמויות גדולות, כגון מחלות כבד ולבלב, יתר לחץ דם, סוגים שונים של סרטן, שבץ ועלייה במשקל.

יין לבן או יין אדום – מה עדיף?

ישנם מספר הבדלים בין יין לבן לבין יין אדום מבחינת נוגדי חמצון. יין אדום מותסס עם קליפות ענבים זמן ממושך יותר מאשר יין לבן ולכן מכיל כמות גדולה יותר של רסווטרול. יין יבש מכיל יותר נוגדי חמצון מאשר יין חצי יבש. כמו כן, ביין אדום יש יותר של ברזל ומגנזיום לעומת יין לבן. עוד נמצא כי ביין אדום יש פחות סולפיטים (חומרים משמרים) מאשר ביין לבן, הגורמים לחלק מהאנשים לכאבי ראש.

ההמלצה העקרונית היא לצרוך עד משקה אלכוהולי אחד ביום לאשה או לגבר מעל גיל 65, ועד שני משקאות ביום לגבר מתחת לגיל 65. נשים בהריון, אנשים הסובלים ממחלות כבד ו/או לבלב שקשורות לצריכת אלכוהול, אלה שנוטלים תרופות מסוימות קבועות כמו אספירין או סובלים מאי-ספיקת לב, צריכים להימנע לחלוטין משתיית אלכוהול. ניתן לצרוך רסווטרול על ידי אכילת ענבים או שתיית מיץ טבעי מענבים, שהינם בעלי יתרונות זהים ליין אדום.


טל קליין שטמפטר היא סגנית מנהלת מחלקת תזונה במרכז הרפואי הלל יפה.
טוב לדעת
נגישות