Search magnifier

חיפוש

חדש באתר: גיליון סוף השנה של 'דיזיינר' - מגזין העיצוב של ישראל. לחצו כאן ברוכים הבאים לאתר אקסטרה המחודש - עדכני ומגוון בשפע כתבות ומאמרים מקצועיים

רבותיי, ההיסטוריה נשמרת

144 שנה לאחר הקמתם, הפכו בית הקשתות ובית העץ שבמושבה האמריקאית בתל אביב למבנה מגורים מרהיב, המשלב שחזור קפדני של העבר עם התאמה למציאות העכשווית

שחר בן-פורת (צילומים: שי גיל) Designer דצמבר 2019
צילום: שי גיל

כיצד משחזרים מבנה בן יותר מ-100 שנה, שכל מה שנותר ממנו הם הקירות החיצוניים, ושום דבר ביניהם? כיצד מתכננים אותו מחדש, את הבניין ואת החצר הייחודית שהייתה צמודה לו, כאשר כל מה שנותר מעברו הם מספר תמונות וגלויות המעידות על מה שהיה כאן?

האתגר הזה עמד לפתחו של המתכנן והאדריכל האחראי טל פייסט, הבעלים של משרד פייסט אדריכלים. בשיתוף פעולה עם משרד אמנון בר אור וטל גזית אדריכלים, הוא נדרש לעמוד בדרישות השחזור הקפדניות של עיריית תל אביב, ובה בעת לתת מענה לרצונות הבעלים החדשים, אשר ביקשו להפוך את שני המבנים המוזנחים במושבה האמריקאית – בתי חצר היהלומים, בית פרידל (בית העץ) ובית ברייש (בית הקשתות) – למבנה מגורים מודרני ומעודכן.

שחזור מדויק של חלונות, דלתות ותריסי העץ

צילום: שי גיל"זה תהליך שיש בו המון ניסוי וטעייה", מספר פייסט. "בבית הקשתות קיבלנו ארבעה קירות ובפנים חלל ריק לגמרי, והאתגר הגדול הוא להכניס פונקציות שישרתו בניין שלם כמו מקלט ודירות מגורים, כאשר כל מה שיש לך הם כאמור ארבעה קירות שבנויים מאבני כורכר שמצאו בסביבה.

"צריך לשמר את הקירות האלה ולבצע בהם חיזוקים כירורגיים, שיאפשרו את תהליך הבנייה. תלינו את הבניין באוויר באמצעות חומרים מתוחכמים שהזרקנו לקירות, וכך יצרנו הלכה למעשה קונסטרוקציה חדשה בתוך המבנה.

"הקירות החיצוניים הם המקוריים, בעוד שקירות הפנים – למעט בחלקים מסוימים – נבנו בבנייה חדשה. כך יכולנו להוסיף חניון של ארבע קומות מתחת לגובה הכביש, שמגיע עד למי תהום, ובהמשך לבנות מחדש את כל המבנה.

"בית העץ נבנה חציו מכורכר וחציו מעץ. בבניין הזה פירקנו את החלקים הישנים ובמה שיכולנו השתמשנו מחדש. את השאר יצרנו מחדש על ידי נגרות בשחזור מאוד מדויק. החלונות, הדלתות והתריסים שוחזרו אחד לאחד: פירקנו, מדדנו ותיעדנו אותם, כדי לדעת בדיוק איך הם היו בנויים ובאיזו תצורה.

"אנשי חברת 'נגה נגרות', שתחום ההתמחות שלה הוא מלאכת השחזור הזו, יצרו באופן מדויק את החלונות והדלתות מחדש, על ידי העתקה מדויקת של החלונות המקוריים, על פי תיק תיעוד, תוך התאמתם מבחינה אקוסטית ותרמית בטכנולוגיה מתקדמת לצרכים של ימינו".

במבנה זה הייתה חשיבות רבה לשחזור המקורי של קימורי הקשתות וגומחות הפתחים, המהווים חלק משמעותי במראה הייחודי של המבנה. זאת בנוסף להתאמה מדויקת של החלונות והתריסים התואמת למראה המקורי של המבנה.

צילום: שי גיל

בהתאמה למאה ה-21

תהליך השחזור נתמך על ידי מחלקת השימור של עיריית תל אביב, המחזיקה בתיק תיעוד מקיף על שני הבניינים. בית העץ האמריקאי ובית קשתות האבן הטמפלרי נבנו כחלק ממתחם המושבה האמריקאית-גרמנית בגבולה הצפוני של יפו. המושבה נבנתה על ידי קהילת מהגרים אמריקאים שהגיעו ממדינת מיין שבארצות הברית בשנת 1866, והמושבה הוקמה מחוץ לחומות יפו, על גבעה המשקיפה אל הים. השכונה השתרעה בין שני רחובות צולבים – אוארבך ובר-הופמן.

בעוד שהאמריקאים בנו את הבתים מעץ, בהתאם לבתים שהם הכירו בארצות הברית, הרי שהטמפלרים – שרכשו את המושבה במהלך שנות ה-70 של המאה ה-19 – הרחיבו אותה תוך שימוש בבניית אבן מסורתית. שני הבניינים ננטשו ברבות השנים, ובשנת 2012, לאחר שנרכשו מבעליהם הקודמים, החל תהליך התכנון. השלב המעשי החל בשנת 2015 והסתיים ממש באחרונה. "המחקר של מחלקת השימור סיפק לנו מידע אודות ההיסטוריה של השכונה ושל שני המבנים, השלבים בהם הם נבנו, ובאילו טכנולוגיות עשו שימוש לשם כך. תוך התייחסות גם למה שקיים בסביבתם, יצרנו שחזור נאמן למקור".

צילום: שי גיל

מימין: הצילום ההיסטורי באדיבות עיריית תל אביב. מתוך תיק התיעוד ההיסטורי של פייסט אדריכלים (צלם לא ידוע. לחצו להגדלה)

אחת הדוגמאות להליך השחזור הוא הפרזול. פייסט: "היו בשטח דוגמאות של הפרזול הישן, אבל אחרי 130 שנה הכל החליד. היינו צריכים לשחזר את מעקות הברזל, את התופסנים וגלריות עשויות ברזל". פייסט מתמחה בתכנון של דירות ובתים בני-קיימא, עובדה שסייעה לו בהתאמת מבנה משוחזר לחיים במאה ה-21. "מדובר בשטח בנוי של כ-1,500 מ"ר, והיה אפשר לחלק אותו לשתי וילות עירוניות. אבל כדי לממש את מלוא הפוטנציאל הטמון בו, הוחלט לחלק אותו לתשע דירות, שיענו על צורך של זוגות שיכולים לרכוש נכס באזור".

בבית הקשתות מרבית הדירות הן דופלקס, כאשר חדרי השינה נמצאים בחלק התחתון של המבנה, ואילו הסלון ואזור האירוח נמצאים במפלס הקרקע. בבית העץ יש דירות גן, המתחלקות בין קומת כניסה הכוללת מטבח, שירותים וסלון, לבין קומה עליונה בגלריית הגג, בה נמצאים חדרי השינה. חברת נגה נגרות הופקדה על שחזור והתקנת החלונות, התריסים, דלתות החוץ, דלתות הפנים והאביזרים הנלווים המיועדים לבתי יוקרה ולבניינים לשימור, ואלה מותאמים לתנאי מזג האוויר הישראליים, כמו גם עמידה בתקנים בינלאומיים מחמירים.

השטח כולל גם עוד מאות מ"ר של חניון ושל גינה, אשר גם היא עברה הליך של שחזור. "החצר נקראה 'חצר היהלומים' – באמצע היה בוסתן, שנשתל סביב באר מים. זה היה מבנה מאוד מרכזי במושבה, ונדרשנו לשחזר אותו אחד לאחד. זה מאוד קשה, כי התמונות של הבוסתן מועטות, ולא ממש ברור מה היה שתול בו.

"מצאנו את הבאר בחפירות – היא הייתה מכוסה ומלאה בפסולת. שחזרנו אותה מאבני לקט שמצאנו באזור. מסביבה שתלנו בוסתן חדש בנופך ארץ ישראלי, הכולל עצי תאנה, רימון והדרים. הטמפלרים היו חקלאים והחזיקו חלקות של עצי הדר ורימון, ובגלל שלא היה לנו מידע מדויק על מה כלל הבוסתן הזה, בחרנו בעצים אלו, תוך שילוב של צמחייה ארץ ישראלית".


אדריכלי שימור: אמנון בר אור וטל גזית | תכנון אדריכלי ותכנון פנים: פייסט אדריכלים | חלונות עץ לשימור: נגה נגרות | יזם: נועם רבינוביץ | ליווי משפטי: עו"ד שכנר צמחוני | פיקוח: רוטלוי הנדסה
טוב לדעת
נגישות