Search magnifier

חיפוש

עכשיו קל ונוח יותר למצוא כל כתבה ברוכים הבאים לאתר אקסטרה המחודש - עדכני ומגוון בשפע כתבות ומאמרים מקצועיים

כרם אקולוגי: להחזיר את ההרמוניה לטבע

יקב תבור השיק כרם אקולוגי בשיתוף החברה להגנת הטבע: ריסוסי העשבייה הופסקו, נבנו תיבות קינון לתנשמות והכרם נפתח למִרעה. מיכל אקרמן, אגרונומית היקב: "בהחזרת העושר הביולוגי למקומו הטבעי האדמה מרוויחה, החיות מוצאות בית - ואיכות הענבים והיין גדלה"

רונית שנבאי (צילומים: לירון אראל) Eco-Trend ינואר 2019
צילום: לירון אראל

בשנים האחרונות ישנה מגמה שהולכת ותופסת תאוצה בעולם היין, במסגרתה מחפשים היקבים את האיזון המושלם בין הקִדמה לבין שמירה על הסביבה הקרובה והטבע, "באופן כללי, כל גידול חקלאי שהוא, לא לגמרי דואג לסביבה שבה הוא גדל. החקלאי רוצה לרסס כל עשבייה אפשרית, לחסל בתי גידול של בעלי חיים, ובכלל להפר באופן די גס את המאזן האקולוגי הנפלא שהיה בשטח, שנים רבות לפני שהוחלט לטעת שם".

את הדברים – המטרידים, יש לומר – אומרת מיכל אקרמן, אגרונומית יקב תבור, אשר יחד עם אנשי היקב החליטו ביום בהיר אחד בשנת 2012 להצטרף למגמה העולמית, שבראשה עומדים יקבים מובילים בעולם, ולפתח בתבור כרם אקולוגי משל עצמם. "המושג 'כרם אקולוגי'", היא מסבירה, "הוא כרם שבו מתקיים האיזון האקולוגי בין האדמה ובין הצומח והחי, מתוך תפיסה כי מערכת אקולוגית בריאה תעשה טוב עם בעלי החיים, עם הקרקע וגם עם הגפנים".

אקרמן, המלווה אותנו בביקור במרכז המבקרים של יקב תבור – הנערך מבעוד מועד לתקופת החגים שבה נשב כולנו בארוחות החג, נלגום ארבע כוסות של יין ונצא, כמובן, לטייל בשמורות הטבע ברחבי ישראל – מסכמת ואומרת כי "התפיסה האקולוגית בעולם הגפן והיין, מאמינה שממצב של איזון יצמחו גפנים אשר תהיינה בריאות יותר ויוציאו ענבים טובים ואיכותיים".

צילום: לירון אראל

מיכל אקרמן, אגרונומית היקב, ואורן סלע, מנכ"ל היקב

יחסי גומלין עם מעגל החיים בטבע

כרם אקולוגי, כאמור, הוא כרם שבו מתקיים איזון אקולוגי בין האדמה ובין הצומח והחי. לצורך הגשמת המטרה, אשר נובעת מן האמונה כי איזון זה יצמיח בסופו של דבר ענבים טובים ואיכותיים, חברו אנשי יקב תבור עם החברה להגנת הטבע לצורך פרויקט ההקמה של כרם אקולוגי.

למעשה, מטרתו של הפרויקט – בהובלת המנכ"ל אורן סלע והיינן הראשי אריה נשר, ובניצוחה של אקרמן האגרונומית – היא לא רק להצמיח ענבים טובים יותר עבור היינות של יקב תבור: המטרה הגדולה יותר והמשותפת, של יקב תבור ושל החברה להגנת הטבע, הייתה להחזיר את הצמחייה ואת בעלי החיים לחיות יחד בהרמוניה.

בשלב הראשון, הופסקו מיידית ריסוסי העשבייה בכרמים. זאת, על-מנת לאפשר לעשבייה המקומית שעד אז דוכאה, לחזור ולבצבץ. כתוצאה מכך, פרחים מכל הצבעים חזרו לפרוח בין שורות הגפנים, ושיוו לכרם מראה מלבב. במקום הריסוסים הפוגעים בקרקע, עברו ביקב תבור דווקא להעשרה של הקרקע באמצעות פיזור קומפוסט איכותי בין שורות הגפנים.

הכוונה בכך הייתה להעשיר את הקרקע בחומר אורגני, ולאפשר לצמחייה הטבעית לגדול בין השורות – ולא רק מתוך מחשבה על הגפנים עצמן. עם חזרת העשבייה, חזרה לחיות בתוכה אוכלוסיית בעלי החיים הקטנים, שכעת נוצר להם מרחב שהעניק לה אפשרות לאכול ולהסתתר.

השלב הבא היה 'להזמין' את החיות הגדולות יותר, לשוב ולחיות בסביבת הכרם. אקרמן וצוותה החלו בפרויקט לבנייה של תיבות קינון עבור תנשמות, ונבנו גלי אבנים קטנים שישמשו כ'איים' בתוך הכרם אשר עליהם משתזפים בנחת חרדונים ולטאות נוספות. כל אלה מהווים גם כמדבירים טבעיים למינים המנסים דווקא לפגוע בהם.

במקביל לפעולות ההחזרה של בעלי החיים לסביבת הכרם, נשתלו בהיקף הכרמים עצים יפים ממינים מקומיים אשר נותנים צל, הופכים את מראה הכרם לריאה ירוקה, ותורמים רבות למנוחת הציפורים הנודדות ולחיות הבר. לטובת יונקים גדולים, פוזרו כלים עם מים כדי שאלה לא ישתו ישירות מצינורות הטפטוף של הכרם, ובחורף נפתחו גדרות לטובת מִרעה של עדרים בתוך הכרם ובסביבתו.

כך, אט-אט, התהווה לו מעגל חיים טבעי אשר פועל ביחסי גומלין נפלאים עם הכרם עצמו, מעשיר אותו ותורם לאיכותו. מגוון המינים בכרם גדל והועשר, והשונות הנפלאה הזו הביאה ליציבות של המערכת האקולוגית.

צילום: לירון אראל

המערכת האקולוגית – ואיכות היין

יציבותה של מערכת בטבע מביאה באופן ישיר גם לעמידותה בפני שינויים סביבתיים קיצוניים כגון יובש, בצורת, שינויי טמפרטורה ואקלים. כמו כן, היא מסייעת למניעת התפרצותו של מין מסוים על-פני האחר – התפרצות אשר אינה יכולה לקרות כאשר המערכת נמצאת בשיווי משקל. ללא ריסוסים מיותרים, האדמה שעליה גדלים הגפנים בכרם הופכת להיות בריאה יותר ותנאי הגידול של הגפנים משתפרים.

האתגר שבשמירה על כרמי היקב ככרמים אקולוגים, מאתגר גם את הכורמים שאיתם עובדים אנשי היקב ודוחף אותם לגדל ענבים טובים ואיכותיים יותר. כל אלה יחד מניבים ענבים בריאים, שופעים בטעם ובצבע, אשר באים לידי ביטוי גם כשהענבים עוברים מהכרמים – שעליהן אמונים אקרמן והצוות שלה – אל היקב. כאן מתחילה מלאכת ההכנה של היין, באחריותם של הייננים אריה נשר הוותיק ובעל הניסיון, ואור נדבך הצעיר שלצידו.

אקרמן מסכמת: "היקב רואה בפרויקט אקולוגי זה חשיבות עצומה, בשל העובדה שממשק כזה בכרמים מעודד קיימות ארוכת טווח ומביא איתו תועלות ושירותים חיוניים – לא רק לסביבה שבה הדברים קורים אלא גם, באופן רחב יותר, לחברה עצמה שבה אנו חיים. אנחנו ביקב תבור גאים מאוד בשיתופי הפעולה ובפרויקט כולו, ובטוחים שבעצם ההחזרה של העושר הביולוגי למקומו הטבעי – האדמה מרוויחה, החיות מוצאות בית, ואיכות הענבים והיין גדלה".

צילום: לירון אראל

והמחקר נמשך

פרויקט הכרם האקולוגי כולו נעשה תוך שיתוף פעולה מלא עם החברה להגנת הטבע ובעזרת אקולוגיים חיצוניים שהגיעו כל כמה חודשים בכדי לנטר, לבדוק ולנתח את הסביבה. במהלך השנים, הצטרפו לפרויקט מוסדות אקדמאיים מכובדים כגון אוניברסיטת חיפה והטכניון, כשכל אחד מהמוסדות הללו חקר תחום נוסף בתוך העולם האקולוגי הזה. תוצאות המחקרים פורסמו מאז בכמה מהמגזינים הנחשבים, ויקב תבור כבר זכה להכרה בינלאומית כיקב פורץ דרך בתחום האקולוגי.

כיום מוגדרים כל הכרמים של יקב תבור ככרמים אקולוגיים, וכך גם כל היין המופק בסדרות השונות של היקב. יחד עם זאת, מבחינת אקרמן וצוות היקב אין בכך כסופו של תהליך, ומחקרים נוספים נערכים כל העת במטרה לראות כיצד יכולה תעשיית היין לחיות טוב יותר בהרמוניה עם הטבע אשר מפירותיו היא נהנית.

טוב לדעת