סוד האיזון המושלם

סוד האיזון המושלם

המטבח והסלון, שניים מחלקי הבית החשובים, הפכו לחלל מגורים אחד, שעיצובו מאתגר אדריכלים ומעצבי פנים. שלוש מעצבות פנים ידועות מסבירות כיצד משיגים את האיזון המיוחל ויוצרים חלל נעים, פונקציונלי ומעורר השראה

מאת: יעל אמיר
Designer סגנון חיים

כשהסלון והמטבח חולקים חלל משותף, מתבקשת, בהתאם, גם התאמת העיצוב של שני החללים, או לפחות התחשבות בנראות של כל אחד מהם. כך הופכת קומת חלל המגורים – לב הבית – לחלל מאוחד שצריך להיראות הרמוני בכל הקשור לשימוש בחומרים, לתכנון המרחקים בין שני האזורים, וכמובן להתחשבות בצורכי דיירי הבית ובדינמיקה הנוצרת בחלל. כדי לענות על כל הפונקציות שהוזכרו, נוקטים אדריכלים ומעצבי פנים בגישות שונות ויצירתיות לטיפול בחלל הפתוח שנוצר.

מכאן נמצא גישה אחת הגורסת שאם הסלון רגוע ושקט, גם המטבח יחלוק אותו קו, ולהפך – אם הוא סוער ורועש, גם המטבח ייראה בהתאם. על פי גישה אחרת, דווקא כשהסלון שליו, ניתן ל"הרעיש" עם עיצוב המטבח, ולהפך – כשהסלון דומיננטי, על המטבח לייצר אווירה נינוחה ורגועה.

חמימות על רקע הלבן

"כשהמטבח פתוח לסלון, רצוי שהוא לא ישתלט על העיצוב בחלל המאוחד ושלא יהיה נטע זר", אומרת מעצבת הפנים צביה קזיוף, שבחרה בצבע הלבן למטבח ולמוצרי החשמל שבו, מבית מותג היוקרה גורניה (ראו תמונה בראש העמוד), גם כדי להעניק תחושת מרחב בחלל לא גדול. סגנון הבית שעיצבה הוא קלאסי-נקי, עם נגיעות חמימות, וכך גם הסלון עם רהיטים בקווים נקיים ומינימליסטיים, רצפת פרקט פישבון בהירה, שמעניקה תחושה של גודל, וצבעוניות נעימה שנעה מלבן ובז' ועד קרם ועץ.

"המגע החמים בחלל הושג בנגיעות קטנות של צבע בכריות ובאקססוריז שעל השולחן בסלון. קזיוף מדגישה שאפשרויות הבחירה בין צבעי מכשירי החשמל – נירוסטה, שחור או לבן – הן שהכריעו את הכף לטובת שמירה על חזית אחידה ולבנה, כולל מקרר אינטגרלי וקולט אדים מעל כיריים אינדוקציה, שנראה כמו שנדליר לבן אשר מעניק למטבח מראה מתוחכם: "לא רציתי ליצור ניגודיות חזקה אלא התאמה מושלמת לחלל קלאסי ואלגנטי".

המעצבת השתמשה במוצרי חשמל בעיצובו של מעצב-העל הצרפתי אורה איטו למותג גורניה, בסגנון מודרני עם קו לבן נקי בחיפויי הזכוכית וידיות האלומיניום הכסופות, המספקות למוצרים "טוויסט" חדשני ואומנותי.

חשוב לזכור שחדר המגורים הוא החלל הגדול ביותר בבית מאז ומתמיד. גם כשהיה ספון בין דלתות סגורות, הוא נועד לאכלס, יותר מכל חלל אחר בבית, מספר גדול של אנשים. כשהוסרו הדלתות והסלון נפתח אל חלל הכניסה, נותר המטבח בסגירותו, אבל עם השנים הסיר גם הוא את קליפות הבטון שהשאירו את הבישולים והריחות בין הקירות, ונפתח אל החלל הציבורי. המגמה משרתת היטב את רוח התקופה, שכן היא מאפשרת למשתמשים במטבח לראות את הנעשה בסלון, וליושבי הסלון להיות בקשר עין עם מי שנמצא במטבח – בין אם מדובר בבני הבית ובין אם באורחים.

עיצוב פנים: אלה מורגן; נגרות: חיים שטרית (צילום: שירן כרמל. לחצו להגדלה)

צבעוניות במוקד העניין

בדירה אחרת, שתכננה מעצבת הפנים אלה מורגן, התקבלו החלטות שמחברות בין שני האזורים. בתחילת התכנון הוצא המטבח לחלל המרכזי, כדי להוסיף חדר במיקומו הקודם. מאחר שהחשיפה למטבח מתרחשת כבר בכניסה לבית, ביקשה המעצבת להפוך אותו למוקד העניין באמצעות צבע כחול וידיות בכסף וזהב שהפכו אותו ל-focal point של הדירה.

"התחלתי את העיצוב מידיות הכסף הריבועיות של התנור ושני המקררים הצמודים של גורניה, בעיצובו של מעצב-העל פיליפ סטארק", מספרת מורגן. "ידעתי שאני מצרפת אותן לגוון המטבח, שאצלי תמיד הוא צבעוני, והתאמתי אליהן את כל שאר הידיות שבחזיתות". הן הוכנו בעבודת יד ונצבעו בזהב מושחר, כדי לשבור את מראה הסט של כלל הידיות. בסלון השתמשה במוטיבים חוזרים שמחברים את שני החללים: מזנון בגוון זהב מושחר, שולחן מוזהב, טלוויזיה עם מסגרת כסף, גופי תאורה המשלבים גם כסף וגם זהב, כשלכל אלה מצטרפים ספה בגוון ניטרלי וכריות מטקסטיל שניתן להחליף בקלות, אשר יחד יוצרים מכלול מזמין.

מיזוג הפונקציות הוביל ליצירת חלל ציבורי גדול מאוד, הכולל מספר פונקציות: מבואת כניסה, סלון, מטבח ופינת אוכל. כשכל חלל היה סגור בד' אמותיו, תוכנן כל אחד מהם כיחידה בפני עצמה. לפונקציונליות הייתה משמעות רבה והעיצוב נלווה אליה. היום, כשהשערים פתוחים ומכל פינה רואים את כל הפונקציות יחד, העיצוב מודגש יותר, כמובן בלי לשכוח את הפונקציונליות שהלכה והתחדדה.

עיצוב פנים: אלונה בן נתן (צילום: יואל אליווה. לחצו להגדלה)

פתיחות ומרחב

איזון בין המטבח לסלון הושג בדירת פנטהאוז בתל אביב, והפעם דווקא בין שני קטבים. המטבח, במראה מבריק, נקי ואלגנטי, מכיל חזיתות בניו-לק מבריק, העוטפים ברמת גימור גבוהה של מראה את התנור, המיקרוגל והמקרר. "בעלת הדירה אהבה את המראה המבריק, ולכן החלטנו לשחק עם השתקפויות בתוך הבית וכך גם לשקף את הנוף שבחוץ", אומרת מעצבת הפנים אלונה בן נתן.

"הסתרנו את ארונות החשמל ויצרנו ארון תקשורת צר בכניסה, כדי לתת תחושת גודל ומרחב. לחוץ האורבני אפשרנו להיכנס פנימה דרך המרפסת, ובכך נוצרה המשכיות בין הסלון והמטבח ושמירה על פתיחות ומרחב". למעשה, השתמשה המעצבת בחזון העיצובי של פיליפ סטארק, שעיצב את ליין מוצרי החשמל של גורניה למטבח. המקרר, התנור והמיקרוגל, כולם בחיפוי מראה מונוכרומטית, מציגים השתקפות שלדברי סטארק נועדה להציג ולשקף את היופי, אורח החיים והמציאות של בני הבית עצמם.

כדי לדבר בשפת המטבח, שילבה המעצבת בפינת האוכל שולחן מזכוכית, כיסאות מעור למראה יוקרתי, ושולחן סלוני מבריק בסגנון בארוק. וכדי לאזן את המראה המבריק ולא ליצור סינוור, בחרה בן נתן לריצוף הכללי אריחי בטון בגודל 3X1 מ', מזנון ונגרות בסלון במראה מט, אפקט ווש לקיר, ספות מבד אפור, ווילונות מחממי אווירה. אלה ביחד יוצרים איזון בין שני הצדדים וקושרים אותם זה לזה.

כשבוחרים בשני אזורים, שניחנים בשקט וברוגע עיצובי, כששניהם רועשים או כשאחד משלים את השני – שומרים על משוואה מאוזנת, שתהיה נעימה לשהייה ממושכת. וכמו כל דבר בחיים: הסוד הוא באיזון.

תגובות

Comments are closed